Tips voor natuurfotografie

  • Als voetganger heb je meer mogelijkheid om direct in te grijpen als je iets ziet. Als je een vogel, muis, hermelijn of iets anders ziet hoef je zo niet eerst van je fiets af te stappen/uit je auto te stappen om dan misschien nog een glimp van het diertje op te vangen.
  • Ga op pad zonder rugtas, schoudertas of andere soort tassen. Ook deze belemmeren je erg in je flexibiliteit als je snel toe wilt slaan. Natuurlijk kun je je op alle soorten dieren tegelijk richten, en dat wat je ziet op de foto zetten. Natuurlijk is zoveel mogelijk verschillende dieren op de foto zetten een mooi streven. Maar, planten, vogels en/of landdieren vergen wel allemaal hun eigen instellingen en (misschien bij jou ook lenzen). Ook dit kan snel ingrijpen in de weg zitten. Daarom is het zeker een aanrader om je op één soort dier of op alleen planten te richten met min of meer dezelfde instellingen/dezelfde lens. Natuurlijk heb je van te voren nagegaan of je dat ene dier daar kunt tegenkomen. Als je ergens maar 1x bent (op vakantie bijvoorbeeld) en/of er zijn verschillende dieren, kun je dit natuurlijk niet doen.
  • Blijf doorgaan Droom je nu ook van een eigen fotocollectie en/of gallerij op een website maar weet je niet hoe je dit kunt bereiken? Weet dan dat je van jezelf te weten moet komen dat je hoe dan ook doorgaat, ook als het tegenzit. Verslijten mensen je voor gek als je weer 'ns naar nieuw materiaal kijkt? Of als je erg vaak in de natuur te vinden bent? Ga je toch door, ook als het eens flink tegenzat; bijvoorbeeld die accu die uitviel toen je net op een speciale plek kwam, of die CF-kaarten en laptop die te weinig ruimte hadden op een mooie vakantie? Ga je toch door, ook als een nieuwe lens ineens om een reparatie vraagt of, als je lang en vaak pech hebt met het vastleggen van dieren op de lens, en per keer uren lang hebt gewacht?
  • Heb veel geduld; als je weet dat bepaalde dieren ergens leven en je wilt ze op de foto, neem er dan de tijd voor om er op te wachten. Dieren verschijnen nu eenmaal niet op commando als je haast hebt en er toevallig een rondje maakt. Je maakt veel meer kans om een unieke foto van een uniek dier te maken als je geduldig op het dier wacht. Dat kan een heel dagdeel zijn, bijvoorbeeld van 's morgens tot 's middags. Ik heb al meer dan eens een hele ochtend op een campingstoel naast een weiland gezeten, vanaf al vroeg in de ochtend tot in de middag, om hazen te fotograferen. Een aantal uur/een dagdeel in het betreffende gebied wandelen kan al genoeg zijn om een echte treffer te krijgen. Reeën en hazen bijvoorbeeld kun je, als je er bent, in de vroege ochtend en 's avonds in weilanden/half bebost gebied aantreffen. Buizerds bij helder, zonnig weer juist weer 's middags, maar het is soms wachten geblazen. Ook op plekken waar je eekhoorns kunt aantreffen is het het proberen waard om er met een campingstoel of op een bankje te wachten. Natuurlijk hoef je niet perse een specifiek dier in gedachten te hebben. Het geduldig rondwandelen in een bepaald gebied kan hele verrassende plaatjes uit het dierenrijk opleveren.

De steenfabriek van Fortmond met bovenin een nest slechtvalken (Natuurgebied Duursche Waarden, Den Nul, Overijssel)

Op dinsdagmiddag 30 maart jl. heb ik in Den Nul, Overijssel, maarliefst 4 uur en 20 minuten gewacht onderaan een toren waar bovenin een stel slechtvalken zat. Ik wilde er graag minstens één op de foto zetten. Een valk had zich al wel 2x kort laten zien, maar was gauw weer weg. Toen, uiteindelijk, na 4 uur en 20 minuten, het moment aanbrak dat ik met m'n camera gereed stond en ééntje zich liet zien. Kort, dat wel, maar in een fractie van een minuut tijd wist ik zoveel foto's te maken dat zeker een overgroot deel goed gelukt was. Het wachten werd beloond en dat was erg euforisch.